top of page

 

Tiyatro Gülgeç çocuk ve yetişkin oyunlarında kukla sanatını aktif olarak değerlendirmeyi hedeflerken, yaşam ve tiyatro yolculuğundaki birikimini altı çizilmiş bir samimiyetle seyircisine aktarmayı, kukla-oyuncu, kukla-seyirci ve kukla-kuklacı ilişkisinde yeni yollar aramayı amaçlar.

 

 

 

 

 

Bihter Gülgeç Saka (oyuncu-yazar)

 

1982 Yılında Edremit’te doğan Bihter Gülgeç Saka 2004 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro/Oyunculuk bölümünden mezun oldu. 2004-2007 yılları arasında İstanbul Devlet Tiyatrolarında sözleşmeli olarak Altın kız, Çiçeğim Solmasın ve Çayhane oyunlarında oynadı. Aynı yıllarda NTV kanalında dublaj yaptı. 2007 yılında TRT Çocuk kanalının ‘’Bizim Mahalle’’ isimli programında kukla sanatıyla buluştu ve 2014 yılına kadar TRT bünyesinde Hızlı ile Nazlı, Namnam, Mimocan Her Yerde, Çık Dışarıya Oynayalım isimli programlarda kuklacılık yaptı.2013 yılında Tiyatro Yeniden’ in bünyesine dahil olarak Benim Güzel Pabuçlarım, Uçmak istiyorum, Küçük Prens, Her Şey Elimizde, Aburcuburistan, Alâeddin’in Sihirli Lambası isimli çocuk oyunları ile Çalıntı Düşler ve Şah Mat Bir Hayat isimli gençlik oyunlarında rol aldı.  2015 yılında tiyatrodaki yolculuğunda kuklacılığa daha fazla yönelmeye karar vererek eşi Emre Saka ile birlikte bir kukla tiyatrosu olan Tiyatro Gülgeç’i kurdu. 2015 yılında Sivas Devlet Tiyatrosunda ‘’Bremen Mızıkacıları’’ isimli oyunun kukla koçluğunu yaptı. Üniversitelerde kuklacılık üzerine seminerler verdi. Bazı kurumlarda kukla atölyeleri verdi. Tiyatro Gülgeç bünyesinde halen oynanmakta olan; Bir Çocuk Masalı Turunç’un Bahçesi, Bir Doğa Masalı Yaşayan Kitap oyunlarını yazdı, Soğuktan Korkmayan Tek Kuş çocuk romanını oyuna uyarladı aynı oyunlarda oyuncu ve kuklacı olarak yer aldı. Son olarak şu an provalarına devam ettiği yetişkin oyunu Öfkenin Yakın Geçmişi oyununu yazdı.

 

Okullarda öğrencilerle, kurumlarla çalışan ve çalışan aileleriyle masal anlatıcılığı ve kuklacılıktan yararlandığı grup çalışmaları yapmakta, kuklacılık üzerinden hayata bakma seminerleri ve eğitimleri vermektedir.

 

Kurum, kuruluş ve okulların ihtiyaçları ve talepleri üzerine,  özel çalışma ve gösteriler de düzenleyebilmektedir.

Emre Saka (oyuncu-yönetmen)

 

1983 yılında Diyarbakır’ da doğdu. 2010 yılında Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Bölümünden mezun olan Emre Saka, tiyatroya profesyonel olarak 1999 yılında Sanat İşliği Tiyatrosunda başladı. 2003 yılında Tiyatro Yeniden bünyesine dâhil olan Saka, Tiyatro Yeniden ile birçok sosyal sorumluluk projelerinde yer almıştır.  İstanbul Emniyet Müdürlüğü Narkotik Şube ile ortak yürütülen madde bağımlılığını konu alan “Çalıntı Düşler” adlı oyun 4 yıl süresince binlerce genç tarafından izlenmiştir. Odamdan Dışarıya Açılan Pencere, Powered By Shakespeare, Kafatası, Kafes, Tüccar kentin Melekleri, Töre, Bütün Oğullarım, Ada, Hamlet Fragmanlar, Çalıntı Düşler gibi yetişkin Oyunlarının yanı sıra Benim Güzel Pabuçlarım, Her şey Elimizde, Gökyüzü Hepimizin, Aburcuburistan gibi çocuk oyunlarında da yer almıştır. Bir takım kurumlarda tiyatro eğitiminin yanı sıra konservatuara da öğrenci hazırlamıştır. Eşi Bihter Gülgeç Saka ile birlikte 2015 yılında bir Kukla tiyatrosu olan Tiyatro Gülgeç’ i kurmuştur.  İlk olarak Bir Çocuk Masalı Turunç’un Bahçesi isimli kuklalı müzikli çocuk oyununu yönetmiştir. Daha sonra Bir Doğa Masalı Yaşayan Kitap, Soğuktan Korkmayan Tek Kuş oyunlarını yönetmiş ve oynamıştır. Şu an Tiyatro Gülgeç’ in ilk yetişkin oyunu olan Öfkenin Yakın Geçmişi adlı oyunu yönetmektedir.

 

Bunların yanında bazı sinema projelerinde de yer almıştır:

SİNEMA

*2011 Mavi Ring Sinema Filmi Yönetmen: Ömer Leventoğlu

*2011 Öz Hakiki Karakol sinema filmi Yönetmen: İbrahim Güler ve Erdal Bektaş

*2010 Dürbünümde 1001 İstanbul ( Avrupa Kültür Başkenti Projesi ) Proje Sorumlusu: Işıl Özgentürk

*2008 Büyük Oyun  Sinema Filmi – Yöneten: Atıl İNANÇ - TFT Yapım

*2008 Düğüm Sinema filmi – YAZAN-Yöneten: Uygar ASAN

*2006 Kabuk Sinema Filmi – Yazan-Yöneten: Uygar ASAN

 

bihter gülgeç saka
11991067_10153200599243174_50378737_o.jp
tiyatro gülgeç logo
bottom of page